رفتن به محتوای اصلی

امنیت روانی حجاب

تاریخ انتشار:
یک نت ـامنیت روانی حجابخانواده کانون آرامش و امنیت روانی اشخاص است، به شرطی که این آرامش و امنیت، با نام و یاد خدا توأم شود. یک خانواده با ایمان هم حجاب و عفاف را رعایت کرده و هم پایبندی کاملی به دیگر ارزش‌ها مثل رعایت حریم محرم و نامحرم دارد، و در سایه این آرمان‌ها به امنیت روحی و روانی مطلوبی می‌رسد.
امنیت روانی حجاب

یک نت ـ

کمتر عاقلی در نقش حجاب و عفاف برای امنیت روانی خانواده تشکیک می‌کند؛ امنیتی که شاید با مبالغ هنگفت پول و امکانات به دست نیاید؛ امنیتی که از ایمان به خدا و ارزش‌های او سرچشمه می‌گیرد.

امنیت روانی حجاب، مولود ایمانخدای بزرگ راجع به امنیت روانی حاصل شده از تشکیل خانواده، می‌فرماید: «وَ مِنْ آياتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْواجاً لِتَسْكُنُوا إِلَيْها وَ جَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ في‏ ذلِكَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ[روم/21] و از نشانه‏‌هاى قدرت اوست كه برايتان از جنس خودتان همسرانى آفريد تا در کنار ايشان آرامش يابيد و ميان شما دوستى و مهربانى ایجاد. در اين موضوع، عبرت‌هايى است براى مردمى كه تفكر مى‏‌كنند.»در این آیه بر وجود آرامش و امنیت روانی ازدواج و تشکیل خانواده تأکید شده است؛ آرامشی که با وجود حجاب و عفاف و پایبندی به ارزش‌های الهی خانواده، قوام اصلی خودش را پیدا می‌کند.هر چه در خانواده به عفاف و حجاب و توجه به یاد خدا اهمیت بدهند؛ شاهد آرامش و امنیت روانی بهتری خواهند بود؛ زیرا که خداوند متعال فرمود است: «أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوب‏[رعد/28] آگاه باشيد! دل‏ها فقط به ياد خدا آرام مى‏‌گيرد.»معمولاً خانواده‌های با ایمان، بیشتر به حجاب و عفاف و ارزش‌های خانوادگی مثل وفاداری به هم و احترام گذاشتن به همدیگر پایبندند و این موضوع، آرامش روانی مطلوبی را برای آن خانواده‌ها به ارمغان می‌آورد.قید «ایمان به خدا» در بحث داشتن حجاب و عفاف، شاه‌کلید بحث است؛ به عبارت دیگر، علاوه بر حجاب ظاهری، باید به حریم محرم و نامحرم نیز پایبند بود؛ وجود این دو نکته (هم حجاب و هم ایمان) باعث به وجود آمدن امنیت روحی و روانی قابل قبولی خواهد شد. خدا به زنان پیامبر، و در حقیقت به تمام زنها، پایبندی به شئونات حجاب را گوشزد می‌کند: «يا نِساءَ النَّبِيِّ لَسْتُنَّ كَأَحَدٍ مِنَ النِّساءِ إِنِ اتَّقَيْتُنَّ فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذي في‏ قَلْبِهِ مَرَضٌ وَ قُلْنَ قَوْلاً مَعْرُوفاً[احزاب/32] ای زنان پیامبر، ‌شما همانند دیگر زنان نیستید، ‌اگر از خدا بترسید. پس به نرمی سخن مگویید تا آن مردی که در قلب او مرضی هست به طمع افتد و سخن پسندیده بگویید.»در این آیه به زنان پیامبر که سرمشق زنان دیگرند؛ توصیه به سنگینی و وقار در هنگام حرف زدن با نامحرمان دارد؛ نکته‌ای که با امنیت روانی جامعه در ارتباط است؛ یعنی زنان علاوه بر داشتن حجاب اسلامی، سنگینی و وقار خود را حفظ کنند تا امنیت روحی و روانی دیگران در مقابل گناه و تبعات آن، حفظ شود. ناگفته نماند که به مردان نیز توصیه می‌کند که از نگاه به نامحرم پرهیز نموده [1] و با احترام گذاشتن به حریم او (نامحرم)، امنیت روحی و روانی او را دچار خدشه نکنند.

در آیه دیگری، خداوند به پیامبرش می‌گوید که به زنان مؤمن بگو:«وَ قُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَرِهِنَّ وَ يحَْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَ لَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا  وَ لْيَضْرِبْنَ بخُِمُرِهِنَّ عَلىَ‏ جُيُوبهِِنَّ  وَ لَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ ءَابَائهِنَّ أَوْ ءَابَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائهِنَّ أَوْ أَبْنَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنىِ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنىِ أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيرِْ أُوْلىِ الْارْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُواْ عَلىَ‏ عَوْرَاتِ النِّسَاءِ  وَ لَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يخُْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ  وَ تُوبُواْ إِلىَ اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكمُ‏ْ تُفْلِحُونَ[نور/31] و زنان مؤمن را بگو تا چشمها (از نگاه ناروا) بپوشند و فروج و اندامشان را (از عمل زشت) محفوظ دارند و زينت و آرايش خود جز آنچه قهرا ظاهر مى‌‏شود (بر بيگانه) آشكار نسازند، و بايد سينه و اطراف آن را به مقنعه بپوشانند و زينت و جمال خود را آشكار نسازند جز براى شوهران خود يا پدران يا پدران شوهر يا پسران خود يا پسران شوهر يا برادران خود يا پسران برادران و پسران خواهران خود يا زنان خود (يعنى زنان مسلمه) يا كنيزان ملكى خويش يا مردان اتباع خانواده كه رغبت به زنان ندارند يا اطفالى كه هنوز بر عورت و محارم زنان آگاه نيستند (و از غير اين اشخاص مذكور احتجاب و احتراز كنند) و آن طور پاى به زمين نزنند كه خلخال و زيور پنهان پاهايشان معلوم شود. و اى اهل ايمان، همه به درگاه خدا توبه كنيد، باشد كه رستگار شويد.»این آیه زنان مسلمان را، علاوه بر داشتن حجاب، به ملزومات حجاب نیز دعوت می‌کند؛ دعوتی که از ایمان انسان سرچشمه گرفته و آرامش روحی و روانی مطلوبی را به زن نوید می‌دهد. قاعدتاً وقتی که زنی دستورات گفته شده در آیه را رعایت کند؛ علاوه بر بالا بردن مقام معنوی خود، آرامشی را در زندگی خود احساس می‌کند؛ آرامشی که در آیه ابتدای مقاله (21 روم) از آن بحث شد.یک خانواده که با حجاب دینی خود را مقید کرده است؛ کمتر سراغ دیدن فیلم‌های غیراخلاقی و ...می‌رود، کنترل بیشتری بر فرزندان خود، در هنگام رفتن به فضای مجازی دارد و بیشتر پایبند به حلال و حرام خدا هست؛ رعایت همین نکات، امنیت روانی بیشتری را برای خانواده به وجود می‌آورد؛ امنیتی که در خانواده‌ای غیر مذهبی کمتر دیده می‌شود. خیلی از مشاجرات روزگار ما در خانواده‌ها، بر سر دیدن یا ندیدن ماهواره و کلیپ‌های غیر اخلاقی است.

نکته: شکی نیست که برای وجود امنیت و آرامش روانی در خانواده، باید پول و امکانات مادی به قدر کافی نیز باشد؛ ولی امنیت و آرامش روانی را نباید مختص به مادیات کرد و باید دانست؛ این معنویات است که پشتوانه محکم‌تری برای امنیت روانی خانواده است؛ امنیتی که حول محور حجاب و عفاف می‌چرخد.

سخن آخرخانواده کانون آرامش و امنیت روانی اشخاص است، به شرطی که این آرامش و امنیت، با نام و یاد خدا توأم شود. یک خانواده با ایمان هم حجاب و عفاف را رعایت کرده و هم پایبندی کاملی به دیگر ارزش‌ها مثل رعایت حریم محرم و نامحرم دارد، و در سایه این آرمان‌ها به امنیت روحی و روانی مطلوبی می‌رسد.ان‌شاءالله

پی‌نوشتها[1]. «قُل لِّلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّواْ مِنْ أَبْصَارِهِمْ[نور/30] مؤمنان را بگو كه ديدگان خويش را فرو دارند.»

 

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
بازگشت بالا