چگونه می توان کلروفیل برگ را خارج کرد
یک نت ـ چگونه می توان کلروفیل برگ را خارج کرد درس 11 پایه ششم
شگفتی های برگ ( مطالب مرتبط با درس 11 پایه ششم )
در پوسته ی نازکی که پشت و روی برگ را می پوشاند ، سوراخ های بسیار ریزی به نام روزنه ، وجود دارد که فقط با
میکروسکوپ دیده می شوند . سلول های وسط برگ از این راه کربن دی اکسید هوا را برای عمل غذاسازی می گیرند و
اکسیژن را وارد هوای اطراف می کنند. آب و مواد معدنی لازم نیز از راه رگبرگ ها از طریق ساقه به برگ می رسد . هر
برگ غیر از رگبرگ ، دُم برگ و پَهنک هم دارد. دم برگ قسمتی است که برگ به وسیله ی آن به ساقه متصل می شود.
تعداد روزنه ها در دو سطح بالایی و پایینی برگ متفاوت می باشد. تعداد روززنه ها در قسمت زیرین برگ بیش تر است .
مهم ترین محصول فتوسنتز«گلوکز» است و به راحتی درآب حل می شود.گیاهان،گلوکز را به صورت نشاسته در می آورند
و در خود ذخیره می کنند . صدها و شاید هزاران گلوکز ، یک مولکول نشاسته را می سازند. در بعضی از بخش های دیگر
گیاه ، مانند : ساقه ، ریشه ، میوه و دانه ها نیز نشاسته انباشته می شود . گلوکز پس از تغییر به چربی و پروتئین نیز تبدیل
می شود ، مانند دانه های روغنی . به منظور استخراج روغن از دانه های روغنی ، دانه ها پرورش می یابند ولی به عنوان
منبع با ارزش پروتئین نیز مطرح هستندو باقی مانده محصول بعد از روغن کشی به این منظور استفاده می شود.
حلال های عالی مثل : روغن ، الکل ، استون ، تتروکلرید کربن می توانند کلروفیل را در خود حل کنند . البته به غیر
از الکل، بقیه را نمی توان جوشاند ، چون نقطه ی جوش الکل بالاتر است . ( آب ژاول و وایتکس رنگ بری گیاه نمی کنند ،
کلروفیل در آن ها حل نمی شود. ) برگ را در الکل می جوشانیم ( حرارت غیر مستقیم ، ظرف الکل دار در ظرف آب قرار داده می شود و در
اصل آب گرما می بیند .) زیرا الکل حلال کلروفیل است .پس در آب کلروفیل حل نمی شود. مثل قورمه سبزی که دو نوع داریم :
آبپز و سرخ شده . رنگ سرخ شده بهتر است . وقتی سرخ می شود ، رنگ سبزی با روغن محلول شده ، پررنگ شده و رو
می آید.ولی وقتی آبپز کنیم بعد از یک مدت آب زلال به روی غذا می آید وتمام آب سبزی ته غذا می رود.چون کلروفیل
در آب حل نشده . رنگ سبز به طور کامل جدا می شود ، برگ تقریباً به رنگ زرد ، در می آید . بلورهای سبزی هم که
همان کلروفیل است ته ظرف می رود .کلروفیل یا سبزینه را در الکل 2 بار بجوشانیم بهتر است چون از درون برگ خارج
می شودو اینگونه مطمئن می شویم که هیچ کلروفیلی وجود ندارد.بعد از الکل که درمی آوریم داخل آب گرم می اندازیم.
در اینجا برگ سفت می شود زیرا الکل جاذب الرطوبه است یعنی آب بافت را کامل به خود می گیرد برای همین است که
یک موجود زنده یا بافتی را که می خواهیم خراب نشود در الکل قرار می دهیم . ( سؤالی که اکثر شما در آزمایشگاه می پرسید : چگونه
این موجودات در الکل سالم مانده اند؟ ) پس خاصیت ضد میکروبی آن در اینجا مهم نیست و چون آب را کم می کند در نتیجه جلوی
رشد میکرو ارگانیزم ها ( موجوداتی که باعث تخریب می شوند ) را می گیرند . بعد از این که برگ در آب گرم شل شد آن را در
می آوریم. حالا محلول لوگول یا بتادین می ریزیم . به وسیله ی این روش می توان روی برگ عکس خودمان را هم چاپ
کنیم. وقتی کلروفیل را خارج کردیم لوگول را روی آن می ریزیم . ترکیبی است از یُد در یُدیت پتاسیم با آب ، بلورهای
سفید و سمی دارد . لوگول در معرض نور ، یدش خراب می شود و دیگر جواب نمی دهد .
معرف نشاسته ید است . برای این که نشان دهیم در برگ هم نشاسته وجود دارد از محلول ید استفاده می کنیم . وقتی
فتوسنتز انجام می گیرد ، در برگ غذا ساخته می شود ، در غذا نشاسته هم هست . بعد از اضافه کردن محلول ید ، برگ
رنگ بنفش به خود می گیرد . برگ تازه بهتر است . عامل محیطی مثل یخچال باعث تخریب می شود . برگ دیفن باخیا
و کاهو ، موم دارد و خوب جواب نمی دهد . شمعدانی بهتر است .
کاردستی : ( ساخت عکس روی برگ )
برگ شمعدانی که روی گیاه است. دو تا نگاتیو عکس ، در دو طرف برگ بطوریکه یکی روی برگ یکی پشت برگ طوری
قرار دهید که گوش راست روی گوش راست باشد. برگ 48 ساعت بماند . جاهایی که نور نمی خورد ، فتوسنتز نمی شود
و بعد از آن برگ را بچینید ، عکس چاپ شده است. محلول را که اضافه کنید ، سطح نگاتیوی سفید و بقیه بنفش می شود.
با کاغذ آلومینیوم هم می توان این کاردستی را درست کرد.
در برگ ها بر اثر غذاسازی چه محصولاتی تولید می شودبیشترین مقدار گلوکز که در برگ ساخته می شود برای ذخیره شدن در گیاه به چه ماده ای تبدیل می شودساختن ماده ی غذایی با جذب انرژی نور خورشید چه نام داردسبزینه موجود در برگ در چه حلالی حل می شودحلال کلروفیلبرگ از تجزیه چه ماده ای اکسیژن تولید میکندمحصول عمل غذاسازی برگ دو ماده چیست
افزودن دیدگاه جدید