پشت کنکوری هستم با پدرم مشکل دارم
یک نت ـ سلام. من ۱۸ سالمه و پشت کنکوری هستم. با پدرم مشکل دارم و مادرم هم اصلا درکم نمیکنه. با اینکه از قشر تحصیلکرده ی جامعه هستند. فشار زیادی روم هست. امسال که خونه نشین شدم واسه درس خیلی اذیت شدم و همش بی قرارم. دوماه مونده به کنکور و هیچی نخوندم. خیلی میترسم. هر روزم تکراریه. میدونم تنها راه نجاتم درس خوندنه اما نمیدونم چرا نمیشینم پاش. توروخدا راهنماییم کنین...
پاسخ
با سلام خدمت شما کاربر محترماولین گام، حفظ آرامش و تمرکز خودتان است. شاید دو ماه زمانی کمی باشد و شما از برنامه ریزی دراز مدت عقب افتاده باشید اما میتوانید با استفاده از زمان باقیمانده تلاش خود را انجام دهید. ضمنا همیشه زمانی که میخواهید فرایند مطالعات خود را آغاز کنید کمی کند خواهید بود و حال و حوصله کمتری خواهید داشت و به مرور این مشکل حل خواهد شد.
مطالب زیر میتواند به شما کمک کند:
كنكور مرزي است بين دوره متوسطه و دانشگاه، كه بايد براي رسيدن به مرحله بعد از اين مرز عبور كرد. عبور از اين مرز طاقت فرسا نيست؛ ولي نياز به صبر و حوصله، تلاش و كوشش و اطلاعات علمي دارد. شما مي توانيد با سپري كردن يك «دوره كوتاه مدت درسي»، اطلاعات ذخيره شده خود را بازخواني كنيد و با سپري كردن اين مرحله به دوره بعد وارد شويد. در اين دوره كوتاه مدت بايد به صورت درست به مطالعه بپردازيد. در رابطه با همين دوره به نكاتي اشاره مي شود كه لازم است دقت فرماييد.هدفمند باشيد اگر شما در مطالعه خود «هدفدار باشيد»، كارها براي شما آسان جلوه مي كند و از كارهاي پراكنده و نامعلوم جلوگيري مي كند. مي توانيد اهداف خود را در دفتر مخصوص خود بنويسيد تا بعضي وقتها آن را مطالعه كنيد، و يا با خودتان درباره اهداف درسي صحبت كنيد.
هدفمند بودن اثرات ويژه ديگري هم دارد. مثلاً به انسان قدرت ايستادگي و مبارزه با مشكلات و موانع را مي دهد ـ توانايي هاي فرد را افزايش مي دهد ـ انديشه را فعال مي كند ـ فعاليت ها را هماهنگ مي كند و ميل و رغبت به مطالعه را افزايش مي دهد.[۱]برنامه ريزي كنيد در دوره مطالعه كه اشاره شد بايد براي خود برنامه منظمي ترتيب دهيد. قسمتي از شبانه روز را به مطالعه و قسمتي را به استراحت و قسمتي را هم به شركت در كلاسهاي آمادگي براي تست زدن و مباحثه اختصاص دهيد. اگر بدون برنامه به مطالعه بپردازيد، بازدهي كمتري در مطالعه احساس مي كنيد، برنامه خود را در حدّ توان خود منظم كنيد و استراحت و آرامش فكري و جسمي خود را ناديده نگيريد. سعي كنيد برنامه خيالي، انتخاب نكنيد. در كنار اين نكات توجه داشته باشيد كه برنامه شما انعطاف پذير باشد؛ مثلاً اگر مشكلي در برنامه بوجود آمد، نگران نشويد و با آرامش، آن را كمي تغيير دهيد.انتخاب برنامه اي صحيح و رَوِشمند به شما كمك مي كند تا با موفقيت اين مرحله را پشت سر بگذاريد و از مطالعه، خسته نشويد.سعي كنيد در اين دوره از كتابهاي تست و كمك آموزشي هم استفاده كنيد.
استفاده از فرصت ها دوست من! زمان، مانند ابر به آرامي حركت مي كند و استفاده از آن بخصوص براي شما بسيار مهم و ضروري است.وقت و فرصت، شمشير برنده اي است كه اگر آن را قطعه قطعه سازي و به سود خود از آن بهره مند گردي، به هدف و مقصود خويش دست مي يابي؛ و گرنه اين شمشير تو را قطعه قطعه مي كند و عمر انسان هدر مي رود.[۲]البته اين تشبيه براي توجه بيشتر به گذر زمان و استفاده از آن بسيار مناسب است. بعضي ها در زمان قبل از كنكور، وقت خود را به بطالت و انجام كارهاي فرعي مي گذرانند. و آنها بايد بدانند كه پس از آزمون هم مي توانند به كارهاي ديگر بپردازند و بايد هر كاري را در فرصت خودش انجام دهند.تمركز حواس هنگام مطالعه در هنگام درس خواندن بايد به شرايط محيطي و فكري خود توجه كنيد. سعي كنيد مكان و زمان مناسب را براي مطالعه انتخاب كنيد. مكان مطالعه بايد به اندازه كافي آرام باشد، نور كافي داشته باشد و تشويقي براي درس خواندن باشد. فكر خود را بايد آرام نگه داريد.يكي از كساني كه در گروه آزمايشي هنر در سال ۱۳۸۱ رتبه اول كشور را كسب كرده در اين رابطه مي گويد: خوب درس خواندن يعني اينكه در زمان هاي مناسب با علاقه و با حواس صد در صد متمركز روي مطالب مربوطه، درس مي خواندم. وقتي درس مي خواندم همه حواسم متمركز مطلب بود.[۳]
تلاش و كوشش؛ رمز موفقيت حضرت علي ـ عليه السّلام ـ در اين باره جمله بسيار زيبايي دارند: «با اراده محكم به جنگ سستي ها برويد»[۴] اگر شما در زندگي كساني كه در كسب علم و دانش موفق شده اند، مطالعه كنيد به همين اراده محكم كه تلاش و پشتكار را همراه دارد، مي رسيد.نقل كردند كه ابوعلي سينا براي آموختن و درك يكي از كتاب هاي ارسطو، چهل بار آن را مطالعه كرد و تمام آن را حفظ كرد و بعدها شرح آن را از كتاب فروش دوره گردي خريد و بعدها آن را مطالعه كرد.[۵]البته مسائل فراواني در رابطه با اين موضوع وجود دارد كه همگي تنها راه موفقيت را تلاش و كوشش مي دانند.
نگران نباشيد يكي از آفت هايي كه اين دوره را با خطر جدي مواجه مي كند، اضطراب و نگراني امتحان و كنكور است. كنكوري ها بايد اضطراب امتحان را به پايين ترين حدّ برسانند و بدون نگراني به مطالعه مشغول باشند.يكي از دانش آموزاني كه رتبه سوم كل كشور را ميان شركت كنندگان گروه رياضي و فني به خود اختصاص داد توصيه مي كند: ببينيد دوستان عزيز! شما كه زمان كنكور را سپري مي كنيد و همه خانواده هاي عزيز توجه كنند كه به راستي آنچه در موفقيت كنكور مهم است، اعتماد به نفس، داشتن آرامش خاطر و تلاش و پشتكار است. همان طور كه همه مي دانند بازار كنكور داغ است و در حقيقت كنكور را همين بازار كنكوري ها بزرگ كرده اند، در حالي كه واقعاً كنكور يك امتحان مانند ساير امتحانات است، امّا با حجم و وسعت بيشتري نسبت به ساير امتحانات.[۶]
انتخاب بهترين روش مطالعه روش درس خواندن در اين دوره بسيار مهم است. شما دوست گرامي بايد بهترين روش مطالعه را انتخاب كنيد. به عنوان نمونه به روش «پس ختام»[۷] اشاره مي شود:در يك درس ابتدا به طور اجمالي متن درس را مي خوانيد. پس از آن از متن، سؤال هايي در مي آوريد و بعد، جواب ها را مي خوانيد. پس از اين مراحل در جواب هاي سؤال انديشه مي كنيد و بعد از آن از حفظ، آنها را تلفظ مي كنيد. در انتها به مرور مطالب مي پردازيد.[۸]كمك خواستن از خداي مهربان ياري خواستن از خداوند به انسان نيرويي مي دهد كه كارها را آسان و موانع را برطرف مي كند. بسياري از كساني كه موفقيتي كسب كردند، اولين عامل موفقيت را توكل به خداوند متذكر مي شوند.بوعلي سينا، هرگاه برايش مشكلات علمي پيش مي آمد وضو مي گرفت، به مسجد مي رفت و نماز مي خواند و پس از حل مشكل به منزل بر مي گشت.
افزودن دیدگاه جدید