دیدار سيد محمد خاتمی با خانواده میرحسین
سایت مشرق نیوز در بخش گوشه و کنار سیاست خود نوشت:
* هاشمی رفسنجانی در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام گفته است: تعبیر رهبر انقلاب درباره تیم هستهای که از آنها به عنوان فرزندان خودمان و فرزندان انقلاب یاد کردند، بسیار مهم بود بهگونهای که لکنت زبان را از تیم مذاکرهکننده گرفت تا با اعتماد به نفس بیشتری کار خود را پیش ببرند. غربیها باید احساس کنند که ما در داخل متحد هستیم. اگر بتوانیم حق خود را در مذاکرات بگیریم هم دستاورد داخلی دارد و هم منطقهای. اگر هم مذاکرات به نتیجه نرسد با توکل به خداوند مسیر پیشرفت کشور را با قوت ادامه خواهیم داد.
* محمد خاتمی در دیدار خانواده کروبی و موسوی گفته است: نباید از روحانی انتظار یک اصلاحطلب تمامعیار را داشت. او خود را مستقل میداند. راز حمایت ما از وی در انتخابات ریاست جمهوری این بود که مواضع او نسبت به دیگر کاندیداها به ما نزدیکتر بود. او پس از رسیدن به قدرت تنها نیروهای درجه دو و سه و حاشیهای اصلاحات را به کار گرفته است. روحانی و ناطق برای ما قابل احترامند اما نه به عنوان یک اصلاحطلب بلکه به دلیل مواضع مشترکی که با هم داریم. این از خواص احمدینژاد بود که ما را تا آستانه وحدت پیش برد.
* پس از ملاقات قالیباف با احمدینژاد، برخی اطرافیان حسن روحانی ضمن تماس با قالیباف از وی خواستهاند دلیل این ملاقات را برای آنها بیان کند. قالیباف هم در پاسخ گفته این یک ملاقات معمولی بوده و بنده برای دیدارهایم از کسی اجازه نخواهم گرفت.
* شنیدهایم دو تن از اعضای مجمع روحانیون با حسن روحانی دیدار کرده و پیام اعضای مجمع را به وی ابلاغ کردهاند. در این پیام با انتقاد از تعطیلی روزنامه بهار توسط دولت یازدهم، از رئیس جمهور خواسته شده از تمرکز بر مسائل اقتصادی خودداری کرده و بخشی از توان خود را معطوف تحقق حقوق شهروندی نماید.
* شنیدهایم یکی از معاونان رئیس جمهور در جلسه هیئت دولت نسبت به مظلومیت دولت یازدهم در رسانه ملی بهویژه در عدم پخش مستقیم جلسه رأی اعتماد به سه وزیر پیشنهادی، به عزتالله ضرغامی اعتراض کرده است. گفته میشود ضرغامی پاسخ خود به اظهارات این معاون را با رد و بدل کردن لبخند با روحانی داده است.
* برخورد قاطع و جدی ظریف در ساعات آخر مذاکرات ژنو که پس از ارائه درخواستهای زیادهخواهانه از سوی طرفهای غربی بهویژه فرانسه بروز کرد، باعث تعجب اعضای تیم مذاکرهکننده 1+5 شده است. آنها میگفتند ما تاکنون تنها یک روی سکه ظریف را که با لبخندها و شوخطبعی در مذاکرات حاضر میشود دیده بودیم و روی دیگر سکه ظریف را در این مذاکره آخر دیدیم.
* شنیدهایم پس از ضربالاجل دولت به احمدینژاد برای تخلیه ساختمان لادن، وی به ساختمانی دیگر نقل مکان خواهد کرد. ابتدا قرار بود وی به خیابان خالد اسلامبولی برود اما شنیدهایم وی به ساختمانی هشتطبقه در بزرگراه نیایش و در تقاطع جنتآباد خواهد رفت.
* شنیدهایم پرونده گازی کرسنت بار دیگر در دادگاه لاهه به جریان افتاده است. برخی کارشناسان معتقدند معرفی زنگنه به عنوان وزیر نفت، زمینه طرح مجدد این پرونده را فراهم ساخته است. پیش از این، وکلای ایران با طرح فساد در قرارداد کرسنت و کنار گذاشتن دست اندرکاران این قرارداد، باعث رد ادعای اماراتیها شده بودند.
گفته میشود میزان خسارت مورد ادعای حمید جعفر اماراتی از 8 تا 25 میلیارد دلار است. پس از معرفی زنگنه به عنوان وزیر نفت، برخی چهرههای سیاسی همچون سعید جلیلی، احمد توکلی و علیرضا زاکانی نسبت به هزینههای معرفی زنگنه به آقای روحانی هشدار داده بودند.
* بهرغم انتقادات گستردهای که به دولت احمدینژاد مبنی بر عدم دعوت از محمدباقر قالیباف شهردار تهران به جلسات هیئت دولت مطرح میشد، در دولت حسن روحانی نیز برای حضور شهردار تهران در جلسات هیئت دولت دعوتی به عمل نیامده است. برخی اعضای هیئت دولت معتقدند ضرورتی برای شرکت شهردار تهران در جلسات هیئت دولت نیست و تنها در مواقعی که قرار است تصمیم مهمی برای کلانشهر تهران اتخاذ شود از او برای شرکت در جلسات کابینه دعوت به عمل آید.
* در جلسه اخیر جریان انحرافی مطرح شده است که رقابت ما با جریان اصلاحات بر سر تصاحب و مصادره اقشار مختلف مردم بوده است. آنها به دنبال جدایی و مصادره نخبگان و اقشار متوسط به نفع خود بودند و ما هم در پی جداسازی اقشار محروم از نظام و مصادره آنها به نفع خود بودیم که در برههای موفق به پیشبرد اهداف خود شدیم اما باید اعتراف نماییم که به دلیل تشدید تحریمها و ناکارآمدی برخی مدیران نتوانستیم این پروژه را دنبال نموده و در نهایت شکست خوردیم. ما برای بازگشت به عرصه سیاست باید با مردم از درآشتی درآییم.
* از دکتر حشمتالله قنبری به عنوان گزینه جدی برای تصدی ریاست سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نام میبرند. در کارنامه وی معاونت نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، ریاست مؤسسه امیرکبیر و تألیف بیش از 30 کتاب دیده میشود. امیر خوراکیان رئیس فعلی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در اردیبهشت ماه سال 1389 با حکم شهردار تهران، به این سمت منصوب شد.
* شنیدهایم در سفر لاریجانی به پکن که هدف مهم آن اقتصادی بوده است، چینیها پیشنهاد دادهاند در ازای 22 میلیارد یورویی که از پولهای ایران در بانکهای آن کشور بلوکه شده، 40 طرح بزرگ ملی را در کشورمان از صفر تا صد طراحی و عملیاتی نمایند.
* یکی از اعضای مجمع روحانیون با اشاره به نقش کلیدی مجلس آینده برای اصلاحطلبان گفته است: ما نباید اجازه وحدت اصولگرایان را بدهیم. ما باید امکان نزدیکشدن به لاریجانی را فراهم آوریم. تخریب لاریجانی و حمله به او به مصلحت نیست. ما باید از تجربه مجلس گذشته بیشترین بهره را ببریم. تجربه درگیری فراکسیون رهروان با شاگردان و حامیان مصباح یزدی برای ما بسیار ارزشمند بود. این تجربه باید در انتخابات آینده هم تکرار شود.
* محسن رضایی طی سخنانی در جلسه مجمع تشخیص مصلحت، علت تنازل نسبی آمریکاییها از مواضع قبلی خود در مذاکرات ژنو را این سه مورد عنوان کرد: 1- راهپیمایی بیسابقه 13 آبان که نشان داد فضای ضد آمریکایی در ایران مؤثر و قوی است 2- حمایت رهبر انقلاب از تیم مذاکرهکننده که نشان داد این تیم نماینده حاکمیت در مذاکرات است و 3- یک صدایی و انسجام ملی در داخل کشور نسبت به مذاکرات هستهای.
* یک خانم کارگردان موفق شده مبلغ شش میلیارد تومان وام ویژه از یک بانک خصوصی برای ساخت یک فیلم سینمایی دریافت نماید. گفته میشود نقش واسطهها برای دریافت این وام کمسابقه، پررنگ بوده است.
* عضو برجسته جریان انحرافی در جلسه هفته گذشته حامیان این جریان گفته است: دولت روحانی تا پایان سال دوام نخواهد آورد. تصمیمگیریهای اقتصادی این دولت متشتت و پراکنده است و اعضای کابینه حرف واحد نمیزنند. چند ماه دیگر نظام از ما میخواهد که به قدرت برگردیم.
* جریانهای اصلاحطلب دانشگاه تهران از حسن روحانی برای حضور در مراسم 16 آذر دعوت به عمل آوردهاند. گفته میشود شرط حضور روحانی در این مراسم آن است که انجمن اسلامی دانشجویان همراه با تشکل بسیج دانشجویی مشترکاً دعوتکننده و میزبان این مراسم باشند.
* تشکلهای روحانی و حوزوی وابسته به جریان اصلاحات، طی جلسات متمادی به جمعبندیهایی درباره چگونگی حضور در انتخابات مجلس خبرگان رسیدهاند. در این جلسه با اشاره به تحرکات مستقل عارف، تشتت لیستهای انتخاباتی در گروههای دوم خرداد، احساس در قدرتبودن اعتدالیون و...گفته شده فعلاً شانس چندانی برای به وحدت رسیدن در انتخابات مجلس نداریم و باید تمرکز خود را بر مجلس خبرگان بگذاریم.
در این جلسات پیشنهاد شده موسوی خوئینیها و موسوی بجنوردی به عنوان مسئولان کمیته انتخابات مجلس خبرگان انتخاب شوند. همچنین پیشنهاد شده از فرزندان برخی مراجع برای حضور در لیست انتخاباتی خبرگان دعوت به عمل آید.
* شنیدهایم جلسات محمدرضا عارف با تشکلهای استانی و شهرستانیهای مقیم تهران افزایش یافته و با تشکلهای مختلف مقیم تهران جلساتی را برگزار کرده تا نیروهای نزدیک به خود را برای انتخابات مجلس شناسایی نماید. از سوی دیگر، همسر عارف نیز که پزشک است جلسات خود را با نخبگان تهران و شهرستانها جهت انتخابات مجلس آینده کلید زده است.
* به دنبال ملاقات قالیباف با احمدینژاد و نصب تابلوهای صداقت آمریکایی در شهر تهران، برخی نزدیکان روحانی پیشنهاد دادهاند به جای قالیباف از استاندار تهران جهت حضور در جلسات کابینه دعوت به عمل آید. پیشنهاددهندگان میگویند استاندار تهران هم نماینده دولت در استان، هم رئیس شورای تأمین و هم نقش هماهنگکننده را در میان دستگاههای دولتی دارد.
* نتایج نظرسنجی چند مؤسسه نشان میدهد پس از کارشکنی کشورهای غربی در مذاکرات ژنو، میزان بیاعتمادی و نفرت مردم کشورمان از اسرائیل، آمریکا و فرانسه افزایش چشمگیری داشته است.
* مقامات و رسانههای غربی با تحسین تدبیر هوشمندانه مقام معظم رهبری در حمایت از تیم مذاکرهکننده ایرانی، مسیر مذاکره هستهای ایران با گروه 1+5 را یک مسیر مهندسیشده دقیق، هوشمندانه و حکیمانه میدانند که در هر دو طرف ماجرا چه پیروزی و چه بنبست، جمهوری اسلامی ایران بیشترین امتیاز را از آن خود خواهد کرد.
* شنیدهایم محمد دادکان و نیازآذری گزینههای پیشنهادی علیاکبر ناطق نوری برای وزارت ورزش و جوانان بودهاند که هیچکدام از آنها مورد موافقت حسن روحانی واقع نشدهاند. در جلسه رأی اعتماد به نصرالله سجادی وزیر پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان، برخی نمایندگان اقلیت مجلس از رأیدادن به وی خودداری ورزیدند. این طیف از نمایندگان با اشاره به سوابق ورزشی و تلاش فراوان محمدرضا تابش در انتخابات یازدهم برای رای آوری روحانی، تأکید داشتند روحانی باید به امثال تابش که در خط مقدم حمایت از وی بودند میدان بیشتری بدهد.
* شنیدهایم دور جدید سفرهای استانی دولت یازدهم به صورت متفاوتی با سفرهای استانی احمدینژاد برگزار خواهد شد. در این سفرها 1-استقبال مردمی وجود نخواهد داشت. 2- با اقشار مختلف برگزار نخواهد شد و تنها جلسات شورای اداری با حضور مسئولان عالی برگزار خواهد شد. 3-تمام اعضای کابینه به این سفرها نخواهند رفت. 4-مصوبات گسترده همانند سفرهای احمدینژاد که معمولاً بیش از 100 مصوبه همراه داشت و البته بسیاری از آن اجرایی نمیشد، تصویب نخواهد شد.
* قرار بود یکی از نقاط قوت گزارش عملکرد 100 روزه دولت تدبیر و امید، موضوع توافقنامه هستهای ایران و غرب باشد. مسئولان دولتی با اشاره به چالش 10 ساله ایران و 1+5 معتقد بودند امضای توافقنامه هستهای پس از سه ماه از روی کار آمدن دولت جدید که با حفظ منافع ملی همراه خواهد بود یک نقطه قوت بزرگ برای دولت روحانی است که ظرف سه ماه توانسته معضل 10 ساله را حل نماید. با کارشکنی غربیها به نظر میرسد این نقطه امید و خوشبینی تا حدودی رنگ باخته است.
* برخی کارشناسان در تحلیل رفتار فرانسه در مذاکرات ژنو چند فرضیه را مطرح میکنند:
1- رفتار فرانسه مستقل و مبنای اقتصادی داشته است. این کشور به دلیل مشکلات عدیده اقتصادی نیازمند برقراری ارتباط بیشتر با کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج فارس همچون عربستان سعودی، امارات، قطر، کویت و همچنین رژیم صهیونیستی است. این موضع فرانسه ضمن فراهمآوردن عقد قراردادهای جدید اقتصادی، زمینه امضای قراردادهای بیشتر تسلیحاتی را نیز فراهم خواهد کرد.
2- رفتار خصمانه سوسیالیستها با جمهوری اسلامی ایران در سالهای پس از پیروزی انقلاب دارای سابقه است. موضع این حزب در حمایت از گروهک تروریستی منافقین، پناهدادن به عناصر سلطنتطلب و اپوزیسیون، حمایت از صدام و فروش تجهیزات پیشرفته و حمایت بیچون و چرا از رژیم صهیونیستی همواره علیه جمهوری اسلامی ایران بوده است.
3- رفتار فرانسه در ژنو تلافیجویانه بوده است. این کشور به تلافی رفتار تحقیرآمیز آمریکا با این کشور در خودداری از حمله به سوریه، فرانسه را که خواهان حمله ناتو به این کشور بود در موضع ضعف و انفعال قرار داد.
4- فرانسه بر اساس یک تقسیم کار حسابشده با آمریکا وارد این بازی شد. آمریکاییها پس از مشاهده راهپیمایی بینظیر مردم ایران در 13 آبان، برای ترمیم چهره خود مجبور شدند این بار نقش پلیس بد را به فرانسه بدهند.
* خبرها و گزارشهای دریافتی از سوریه نشان میدهد نیروهای مردمی و ارتش این کشور در دو ماه اخیر به پیروزیهای بزرگی رسیدهاند که به دلایل عدیده سعی دارند از پوشش گسترده رسانهای به آن خودداری ورزند. همچنین نیروهای کرد سوریه در عملیاتهای گسترده موفق شدهاند دهها روستای کردنشین را از لوث نیروهای جبهة النصرة پاکسازی نمایند.
در پی این شکستها، تعداد قابل توجهی از نیروهای داعش به عراق بازگشته و بخشهایی از نیروهای جبهة النصرة نیز به یمن رفتهاند. برخی کارشناسان معتقدند در آیندهای نزدیک شاهد شکلگیری کانون جدید درگیری و ناامنیهای گسترده در یمن خواهیم بود.
افزودن دیدگاه جدید