بازار داغ آلرژی در روزهای بهاری
یک نت ـ درمان آلرژی های بهاری
با فرارسیدن بهار، زیبایی های چشم نواز طبیعت به اوج خود می رسند، اما اگر شما هم گرفتار حساسیت و آلرژی فصلی باشید با رسیدن این فصل چندان خوشحال نمی شوید زیرا علایمی همچون عطسه های متوالی و شدید، آبریزش بینی و اشک، گرفتگی صدا و... آن چنان شما را آزار می دهند که دیگرعلاقه ای به گشت و گذار در طبیعت ندارید. حساسیت یا آلرژی، واکنش و عکس العمل شدید سیستم ایمنی بدن نسبت به یک جسم خارجی مانند گرده گل است که در شرایط عادی به هیچ وجه مضر و زیان آور نیست. همین موادی که بعضی ها را به حساسیت دچار می کنند، ممکن است در شرایط مساوی، در بدن افراد دیگر هیچ گونه واکنشی را به دنبال نداشته باشند.
ماده حساسیت زا یا آلرژن ماده ای است که باعث بروز واکنش های آلرژیک در انسان می شود. سیسستم ایمنی بدن برخی افراد این مواد را به عنوان یک جسم خارجی و خطرناک شناسایی کرده و سریعاً نسبت به آن واکنش نشان می دهد. ازجمله متداول ترین آلرژن ها یا موادی که باعث بروز حساسیت می شوند می توان به برخی مواد شیمیایی مانند شوینده ها، گیاهان و گرده گل ها، برخی داروها، بعضی از مواد غذایی، مو و پشم حیوانات، گرد و غبار، مواد معطر، دود سیگار، برخی مواد آرایشی، بدلی جات و یا عوامل فیزیکی مانند سرما، گرما و نور اشاره کرد.
یک آلرژی ساده ممکن است در صورت حاد شدن به بروز برخی بیماری ها مانند آسم و اگزمای پوستی منجر شود. این بیماری ها ممکن است در ابتدا یک حساسیت ساده باشند که به مرور زمان تبدیل به یک مشکل حاد تنفسی و پوستی شده اند. سیستم ایمنی بدن افراد مبتلا به آلرژی هنگامی که در معرض یک آلرژن قرار می گیرند، جسم خارجی را شناسایی کرده و نسبت به آن واکنش نشان می دهد. در اثر این واکنش، سلول های ایمنی ماده ای به نام هیستامین را آزاد می کنند. هیستامین ماده ترشحى درون ریزى است که با تحریک اعصاب، پیام را در سراسر بدن منتشر مى کند. حالتى که موجب آشفتگى و برانگیختگى سیستم ایمنى مى شود و با خارش، سوزش و التهاب چشم، التهابات و خارش پوست، آبریزش بینی، اشک، سرفه، عطسه، تنگی نفس، جوش، کهیر و .... همراه است. این علائم به نوع آلرژن بستگی دارد و در افراد مختلف متفاوت است.
داروهای آنتی هیستامین به طور موقت، شدت برانگیختگى سیستم ایمنى را کاهش مى دهند و فرد را کمى آرام مى کنند. اما تا زمانى که فرد در تماس با آلرژن است و این ماده وارد بدن مى شود تحریک سیستم ایمنى ادامه خواهد داشت.
در حال حاضر اغلب آلرژی ها را می توان از طریق آزمایش های مختلف تشخیص داد و علایم آنها را کنترل نمود. با این وجود برخی واکنش های آلرژیک بسیار جدی و خطرناک بوده و حتی می توانند زندگی فرد را به خطر بیاندازند. به عنوان مثال گاهی عکس العمل بسیار شدید سیستم دفاعی بدن نسبت به ماده حساسیت زا، باعث بروز شوک آلرژیک می شود که می تواند در مدت 15 دقیقه فرد را از بین ببرد.
آلرژی فصلی یکی از شایع ترین انواع آلرژی هاست ، این نوع از آلرژی در بهار شایع تر است که با شروع این فصل و هم زمان با گرده افشانی گیاهان آغاز و در تماس فرد با گرده ها تشدید می شود و ممکن است تا اواخر تابستان هم ادامه داشته باشد و معمولا با پایان گرده افشانی گیاهان و یا تماس کمتر با عوامل حساسیت زا، علایم بیماری کاهش می یابد. پزشکان بر این باور هستند که حساسیت فصلی در بهار شایعتر است اما فصل ابتلا به این بیماری برای افراد مختلف و همچنین شدت ابتلا به این بیماری متفاوت است. برخی از افراد به طور خفیف در تمام طول سال درگیر این بیماری هستند. بر اساس نظر متخصصان، آلرژی بهاری یک بیماری ژنتیکی است که هنوز درمان قطعی ندارد و بهترین درمان آن، دوری جستن از عوامل آلرژی زا است.
برای درمان و کاهش عوارض آلرژی دو راه عمده وجود دارد:یک روش کاهش واکنش سیستم ایمنی بدن به مواد حساسیت زاست که در این راستا بررسی شدت بیماری و دارو درمانی به عهده پزشک می باشد. روش دوم که بهترین راه برای مهار آلرژی است پرهیز از آلرژن ها یا همان عوامل حساسیت زاست.گرچه پرهیز از تماس با مواد حساسیت زا دشوار است اما با روش هایی که در ادامه بیان می شوند می توان تا حدودی واکنش های آلرژیک را کنترل نمود:
• در کسانی که به گرده گیاهان آلرژی دارند، بستن پنجره ها و اجتناب از فضای باز به ویژه در هنگام صبح و شب که گرده گیاهان در هوا پراکنده می باشند، کمک کننده است. اگر برای رفتن به مدرسه، دانشگاه و محل کار و انجام کارهای روزانه به ناچار باید از محیط بسته خارج شوید برای کاهش تماس با آلرژن ها حتما از ماسک و عینک آفتابی استفاده کنید. در هنگام رانندگى نیز پنجره هاى اتومبیل خود را بسته نگه دارید. تا جایی که می توانید فعالیت های خود را به اواسط روز موکول کنید تا کمتر در معرض آلرژن ها باشید.
• خانه را مرتب گردگیری کنید و از جارو کشیدن فرش ومبلمان برای گرفتن گرد و خاک روی آنها غافل نشوید.
• هر از چند گاه تمام ملحفههای تخت خود را بشویید و مقابل آفتاب خشک کنید.
• با کفش وارد خانه نشوید و یک جاکفشی بسته را به نگهداری از کفش ها اختصاص دهید.
• پس از پایان كار روزانه، بدن (خصوصاً موها) و لباسهایتان را بشویید تا امكان حضور گرده هاى حساسیت زا درمحل خواب و زندگیتان به حداقل برسد.
• در رژیم غذایی خود میوه ها و سبزیجات را فراموش نکنید. متخصصان معتقدند که رژیم غذایی مدیترانه ای که سرشار از میوه ها، سبزیجات، روغن زیتون و ماهی است در بهبود علایم آلرژی نقش موثری ایفا می کند. ماهی به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب امگا-3 و خاصیت ضد التهابی این اسیدهای چرب، در کاهش التهاب سینوس ها و بهبود علایم آلرژی موثر است.
• سعی کنید تا رطوبت محیط پیرامون خود را افزایش دهید. میزان رطوبت هوای خانه و محیط کار خود را می توانید با استفاده از یک دستگاه بخور افزایش دهید. به ویژه استفاده از دستگاه بخور در هنگام شب می تواند خواب راحت تری را برای شما به همراه داشته باشد چرا که راحت تر تنفس می کنید.
• دوش گرفتن روزانه با آب گرم و هر بار به مدت 10 دقیقه و یا استفاده از سونای بخار به شما در کاهش عوارض آلرژی کمک می کند، بخار آب گرم برای باز شدن مجرای بینی مفید است.
• در منزل، ماشین و محل کارتان از دستگاههای تهویه هوا استفاده کنید و هوا را تمیز نگه دارید.
• در فصل بهار مصرف غذاهای تند و ادویه دار را به حداقل برسانید.
• اگر سیگار می کشید یادتان باشد که این عادت نامناسب علایم آلرژی فصلی را در شما دو چندان می کند، بنابراین از سیگار و محیط های آلوده به دود سیگار دوری کنید.
منبع: سیمرغ
افزودن دیدگاه جدید