شهرداری عامل زباله در مازندران
یک نت ـدر چند روز اخير صدور حكم بازدداشت 80 درصد از شهرداران شهرهاي غرب مازندارن خبرساز شده است اما اينبار نيز مانند دفعات قبل اين حكم اجرايي نشده و شهرداران همچنان به انباشت غيراصولي زباله در جنگل، رودخانه و دريا ادامه ميهند و فرياد مسئولان محيطزيست همچنان به جايي نميرسد.
مازندران رتبه اول سرطان گوارش در كشورهمه ما مازندران را به دريا و جنگلش ميشناسيم؛ دريا و جنگلي كه اين روزها به سطل بزرگ زبالهاي براي مردمش تبديل شده است. نفوذ شیرابه زبالهها و فاضلاب به رودخانهها و آبهای زیرزمینی باعث شده مازندران در کشور رتبه نخست سرطان گوارش را داشته باشد و براساس یک آمار تایید نشده از هر 8 نفر یک نفر در مازندران به سرطان گوارش مبتلا ميشود.
100 هكتار از جنگلهاي مازنداران محل دپوي زباله شدهدپوی زباله در جنگلهای مازندران سالهاست که برای محیط زیست مشکلاتی را پدید آورده بهطوریکه 600 هکتار جنگلاين منطقه که ریههای کشور تلقی میشوند در معرض خطر هستند و طبق گفته مسئولان،در 100 هکتار ازاين جنگلها دپوی زباله صورت میگیرد.
انباشت زباله در جنگلهای شمال كشور خشک شدن گونههای درختی، فرسایش خاک، آلودگی آبهای زیرزمینی و نابودی حیاتوحش و شیوع بیماریهای زیادی را برای ساکنان بهدنبال دارد و شیرابههایاين زبالهها خطرات بسیار زیادی راايجاد میکند. مشکل دفن و دپوی زباله در جنگلهای شمالی یک چهارم قرن سابقه دارد و باگذشت زمان، سرعت تخریب محیط زیست دراين مناطق بیشتر میشود.
انباشت روزانه 200 تن زباله در جنگلهای شمالايران، محیط زیست مازندران را ملزم بهصدور حکم بازداشت 80 درصد از شهرداران شهرهای مازندران کرده است. حکم بازداشت بسیاری از شهرداران مازندران بارها و بارها بهدلیل عدم رعایت قانون مدیریت پسماند صادر شده اما اجرایی شدناين حکم راه به جایی نمیبرد و تنها به حجم زباله در جنگلها افزوده میشود.
شهرداران مخالف اما مجرماین درحالی است که شهرداریهای شهرهای شمالی میگویند بااين کار یعنی دفن یا انباشت زباله در جنگلها مخالفند اما چارهای وجود ندارد و اگر زبالهها دراین مکانها دفن نشود، جای دیگری برای آنها نیست و مسئولان محیط زیست باید با تخصیص اعتبار راهکار علمی و اثبات شدهای را برای مدیریت پسماند بهکار گیرند.
وجود 9 نقطه میکروبی در شناگاههای دریای خزرسهیل اولاد زاد، کارشناس محیط زیست دراينباره میگوید:طبق قانون مدیریت پسماند اگر زباله در جایی ریخته شود که درست نباشد وايمنی زیست محیطیاش رعایت نشود جزای نقدی دارد؛ اگر تکرار شود حکم زندان دارد و بهتعداد تکرار شدناين جرم حکم هم اضافه میشود. درخصوص صدور حکم جلب هیچگاه اجرایی نشده و شهرداران توانایی، امکانات و اعتبارات کافی برای مدیریتاين پسماندها ندارند.
نفوذ شيرابه به سفرههاي آبهاي زيرزمينياو ميافزايد: در شهرستان تنکابن 40 سال است که زبالهها در رودخانه تلار ریخته میشوند و ارتفاع زبالهها دراين رودخانه به 15 تا 20 متر میرسد.
اين آلودگیها آمار سرطان را در استانهای شمالی کشور افزایش داده است . همچنين اکولوژی و پوشش گیاهی و جانوری نیز به اسم مدیریت پسماند از دست میرود.
اولاد زاد ادامه ميدهد: شیرابه زبالهها هکتارها زمین کشاورزی را آبیاری میکند و هنگاميكه وارد رودخانه میشود آبهاي زیرزمینی مورد استفاده مردم نیز آلوده میشود.اين درحالی است که حتی دستگاههای تصفیه شهری و خانگی هم توانایی تصفیهاين آبها را از كليفرم انساني ندارند .
آب معدني دماوند تعطيل ميشود اما آب آلوده مردم نهاین فعال محیط زیست میگوید : چطور است که آب معدنی دماوند بهدلیل آلوده بودن مورد سوال قرار میگیرد اما مردم بابل با 400 هزار شهروند از آبی مصرف میکنند که در آن میکروبهای انسانی است و هیچ مسئولیاين مشکل را پیگیری نمیکند .
تمامی فاضلابهایی که در حجم بالا در مازندران تولید میشود در هیچ تصفیه خانهای ریخته نمیشود و به آبهای زیرزمینی نفوذ ميكند و مردم از آن استفاده میکنند.وی افزود: تنها سه تصفیهخانه نیمهفعال در بابل، ساری و جویبار وجود دارد که فقط درصدی از آب مورد نیاز جمعیت شهرها را پوشش میدهد و مابقی فاضلاب شهرها یا وارد آبهای زیرزمینی میشود یا توسط تخلیهچیهای فاضلاب چاه کشیده و در رودخانهها تخليه ميشود.اين فاضلابها با انواع و اقسام میکروبها و انگلها به دریا وارد میشود که طبق گفته محیط زیست در سال گذشته 9 نقطه میکروبی در شناگاههای دریای خزر داشتیم .
تولید 70 درصد زبالهتر ؛ فاجعه زیست محیطی مازندراناو عنوان ميكند: در تمام کشورهای دنیا از طریق لندفیل یا سوزاندن زبالهها و تبدیل آن به حرارت که نیروگاههای زبالهسوز را میطلبد زبالههارا امحا میکنند که با پارامترهای زیستمحیطی ساخته شود یا تبدیل به کمپوست شود .
70 درصد زبالههای ما زباله تر است و ارزش سوزاندن ندارند ولی قابلیت تولید کود کمپوست را دارند که سازمانهای غیردولتی هم میتوانند درصد زبالههای تر را با آموزش کاهش دهند.
چرا ماباید تاوان زباله خوشگذران را درمازندران بدهیماما محمد دامادی، نماینده شهرستان ساری در مجلس شورای اسلامی با حکم جلب و دستگیری شهرداران مازندران به شدت مخالف است و میگوید: شهرداران مازندران با حجم بالای زباله در استانی که گردشگر زیادی دارد چه کنند؟ زباله را بخورند ؟ 30 سال است که فریاد میزنیم و دولتها قول مهار زبالههای مازندران را از طریق اعتبار دادند اما دراين چند سال هیچ بودجهای اختصاص ندادهاند.
دامادي تصريح ميكند: شهرداران مازندران با زبالههای تولیدی بیش از 15 میلیون گردشگر و بدون راهکار و بودجه چه کنند؟ هر وقت دولت اعتبار گذاشت و مشکل اصلی دفن زباله را حل کرد و شهرداران کوتاهی کردند بیایند و شهرداران را دستگیر کنند.
در مازندران از زیر آسفالت هم سبزه روییده میشود کجا زباله و شیرابه را تخلیه کنند که دریا و رودخانه و جنگل و مزرعه و فضای سبز نباشد.
در استانهای دیگر به فکر اتوبانهایدو طبقه هستند و بودجههای کلان به طرحهای استانهای اصفهان و شیراز اختصاص میدهند درحالی که هیچ راه حل و اعتباری برای مهار زباله مازندران ندارند .
همچنين مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران درباره صدور حکم بازداشت 80 درصد شهرداران شهرهای غربی مازندران گفته است: روزانه 3 هزار تن زباله دراين استان تولید میشود که درايام تعطیل تا سه برابر افزایش مییابد و برخی مواقع به 10 هزار تن میرسد.
ناصر مهردادی با بیاناينکه برای ساماندهی وضعیت زباله نیاز است شرایط به گونهای تعریف شود که مشکلات کاهش پیدا کند، افزود: دراين راه، نیاز به همکاری گروههای مختلف مردمی بهویژه سازمانهای مردمنهاد و دوستدار طبیعت و کمک مسئولان مربوطه داریم.
وی با اشاره بهاينکه براساس قانون، ساماندهی زباله در شهرها به عهده شهرداران است، بیان کرد: به همین دلیل شهرداران باید ساماندهی زباله را برعهده بگیرند که برخی شهرداران بهدلایل مختلف از جمله کمبود نقدینگی و امثال آن به نگرانیهای موجود توجهی نکردند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران، گفت: از بیشتر شهرداران غرب مازندران بهدلیل اهمال در مدیریت پسماند و دپوی زباله در جنگل، شکایت کردیم و پیگیر مسائل عمومی هستیم.این برخوردبهنوعی کمک میکند تا برخی شهرداران به مسئله ساماندهی زباله توجه کنند.
وی در پایان با اعلاماينکه هدف اصلی ما تعامل با تمامی دستگاههای اجرایی از جمله شهرداریهاست، گفت: اگر دستگاهها به وظیفه خود عمل نکنند ما نیز طبق تکلیف سازمانی، بهصورت قانونی با آنها برخورد میکنیم.
سخن آخرنماينده ساري درحالي تمام قد از شهرداران متخلف در بحث مديريت پسماند دفاع ميكند و از كمبود اعتبار ابراز گلايهمندي ميكند كه امروز ما شاهد کارخانه کمپوستی هستیم که حدود 10 سال کلنگ آن زده شده و شهرداران بر سر مدیریت آن به توافق نرسیدهاند واين کارخانه همچنان در انتظار افتتاح است. از سوی دیگر پروژه زبالهسوز نیز مانند دیگر پروژهها بر زمین مانده است. حال پرسش اينجاست؛ آيا 10 سال زمان براي شهرداريها زمان كميبوده كه بتوانند حتي اعتبارات بهاصطلاح قطرهچكاني خود را به مديريت پسماند اختصاص دهند يا اينكه از سازمان محيطزيستي كه حتي در پرداخت حقوق حداقلي محيطبانان با مشكل مواجه است انتظار دارند كه بودجه و اعتبار مديريت پسماند در مازنداران را تامين كند؟
افزودن دیدگاه جدید