اين ها زیباترین دختر و پسر دنیا هستند
یک نت ـ در بعضی از کشورها یک نوع مسابقه متفاوت در بین مردم برگزار میشود. مسابقهای که در آن افراد، زیباییهای ظاهری خود را به نمایش گذاشته و خود را در معرض انتخاب داوران مجرب و توانا قرار میدهند. در نهایت از بین نامزدها و شرکت کنندگان بهترین و زیباترین آنها معرفی میشود. ما نیز در این نوشتار سعی داریم با معرفی بهترین معیارهای زیباشناسی به نامزدهای شرکت کننده در این مسابقه کمک کنیم.
معنا و مفهوم زیبایی
زیبا از مصدر زیبیدن دارای معانی همچون: زیبنده، شایسته، نیکو، جمیل، خوشنما، و آراسته است و زیبایی نیز یعنی حالت و کیفیت زیبا، که عبارت است از نظم و هماهنگی که همراه عظمت و پاکی در شیئی است و عقل و تخیل و تمایلات عالی انسانی را تحریک کرده و لذت و انبساط را به ارمغان میآورد.[1]
خلقت زیبای انسان
خداوند متعال در آیات نورانی کلام الله مجید به خلقت زیبا و منحصر به فرد انسان اشاره کرده و از خالق این مخلوق زیبا مدح مینماید.« لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ في أَحْسَنِ تَقْويمٍ؛[تین/4] [كه] به راستى انسان را در نيكوترين اعتدال آفريديم.».«فَتَبارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخالِقينَ؛ [مومنون/14] آفرين باد بر خدا كه بهترين آفرينندگان است.»
در تبیین زیبایی ظاهری انسان باید گفت، هندسه زیبا و دقیقی بر اندامهای انسان حاکم است. اندازه و ترکیب رنگها، توازن و تناسبی شگفت انگیز میان آنها برقرار است، که حاکی از عظمت خالق زیبایی هاست.
زیباییهای فوق مدرن
در فرهنگ اسلام علاوه بر زیباییهای ظاهری و جسمانی سخن از زیباییهای خاص دیگری شده است که با دارا بودن آن زیباییها میتوان گوی سبقت را از سایر رقیبان ربود. زیباییهای معنوی که انسان را به مقامات عالی و انسانی رهنمود مینماید، زیباییهای ارزشمندی که حتی با فقدان زیباییهای مادی و جسمانی میتوان به مقام برترین انسانها دست پیدا کرد.
شاهدی بر برتری زیبایی معنوی
دربرتری زیبای معنوی برزیبای مادی آیات وروایات ارزشمندی درمتون اسلامی وجود دارد. برای نمونه خداوند متعال میفرماید: «وَلاَ تَنكِحُواْ الْمُشْرِكَاتِ حَتَّى يُؤْمِنَّ وَلأَمَةٌ مُّؤْمِنَةٌ خَيْرٌ مِّن مُّشْرِكَةٍ وَلَوْ أَعْجَبَتْكُمْ؛[بقره/221] و با زنانِ مشرك ازدواج مكنيد، تا ايمان بياورند. قطعاً كنيزِ با ايمان بهتر از زنِ مشرك است، هر چند [زيبايى] او شما را به شگفت آوَرَد...» پیامبر اکرم (صلی الله علیه واله و سلم) نیزمیفرماید: «یا أباذَر! إنَّ اللَّهَ لايَنظُرُ إلى صُوَرِكُم و لا إلى أموالِكُم و لكِن يَنظُرُ إلى قُلوبِكُم و أعمالِكُم[2]اى اباذر! خداوند به ظاهر و دارایى شما نمىنگرد ، بلکه به دلها و کردارتان مىنگرد».
زیبا ترین معیارهای زیبا شدن
درفرهنگ و اخلاق اسلامی بهرهمندی از فضائل و کمالات اخلاقی از جمله برترین و با ارزش ترین ملاک و معیارهای زیبایی به حساب میآید. فضائل و کمالاتی که سیرت وباطن افراد را از سیمای فرشتگان درگاه الهی زیباتر جلوه میدهد.
زیبایی باور و اعتقاد صحیح
جوانانی به زیبایی واقعی دست پیدا میکنند که در کنار زیباییهای ظاهری و جسمانی خود روح خود را به نور ایمان و توحید مزین کرده باشند؛ این چنین افرادی حتی اگر از ظاهری مناسب برخوردار نباشند یقیناً باطنی زیباتر از فرشتگان را به همراه خواهند داشت.« وَ لكِنَّ اللَّهَ حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإيمانَ وَ زَيَّنَهُ في قُلُوبِكُمْ وَ كَرَّهَ إِلَيْكُمُ الْكُفْرَ وَ الْفُسُوقَ وَ الْعِصْيانَ أُولئِكَ هُمُ الرَّاشِدُونَ ؛[حجرات/7]ولى خداوند ايمان را محبوب شما قرار داده و آن را در دلهايتان زينت بخشيده،»
زیبایی صبر و استقامت
در فرهنگ قرآن دختر و پسرانی زیباترین افراد به حساب میآیند که با دارا بودن شاخص ارزشمند صبر و استقامت در باورهای ارزشی و اخلاقی راه رذایل اخلاقی را برخود بسته باشند.
«فَاصْبِرْ صَبْراً جَميلا[معارج/ 5]:شکیبایی نما، شکیبایی زیبا». "«صبر جميل» به معنى شكيبائى زيبا و قابل توجه است، و آن صبر و استقامتى است كه تداوم داشته باشد، يأس و نوميدى به آن راه نيابد، و توأم با بيتابى و جزع و شكوه و آه و ناله نگردد، و در غير اين صورت جميل نيست." [3]
زیبایی عفو و گذشت
حضرت علی(علیه السلام) میفرماید:« أحسَنُ أفعالِ المقتدِرِ: العفو. [4] از زیباترین افعال قدرتمند، عفو و گذشت است».خداوند میفرماید: «فَاصْفَحِ الصَّفْحَ الْجَميل[حجر/85] با عفو و بخشش که زیباست از لغزشهای مردم درگذر.»
زیبایی انفاق و سخاوت:
امام على عليه السلام :«اَلسَّخاءُ يُكسِبُ المَحَبَّةَ وَيُزَيِّنُ الخلاقَ؛[5] سخاوت، محبّت آور و زينت اخلاق است.»
زیبایی جدایی از ناپسندیها
از جمله مصادیق ومعیارهای زیبای در فرهنگ قرآنی جدایی وهجرت از ناگواریهای اجتماعی است. مؤلفهی بسیار ارزشمندی که با وجود آن میتوان از زشتیهای زندگی اجتماعی کنارهگیری کرد، و خود را از همرنگ شدن با جماعت نجات داد. «وَ اصْبِرْ عَلى ما يَقُولُونَ وَ اهْجُرْهُمْ هَجْراً جَميلا[مزمل/10]:به آنچه میگویند بردبار باش و از آنان دوری گزین؛ دوری و جدایی زیبا.»
سخن آخر
از مطالب بیان شده میتوان به این نتیجه رسید برخلاف تصور کسانی که مدال زیبایی را صرفاً در تناسب اندام و خوشنما و آراسته بودن خلاصه میکنند زیبایی واقعی را میبایست در بهرهمندی و اتصاف افراد به فضائل و کمالات اخلاقی همچون: ایمان، صبر، سخاوت، عفو و گذشت، و دوری و هجرت از بدی ها جستجو کرد.______________________
پاورقی:
[1]. محمد معین، فرهنگ فاسی، ج2،ص1767.به نقل از حسن خرقانی، قرآن و زیبایی شناسی،ص81.
[2].الأمالى، طوسى، ص 536.
[3].برگزيده تفسير نمونه، ج5، ص276.
[4].غرر الحكم 89.
[5].همان: ج2، ص10، ح1600.
افزودن دیدگاه جدید